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AUTOMATIC FIRE SPRINKLER SYSTEM 
 
The purpose of this policy is to highlight the fire sprinkler system requirement pursuant 
to Section R313.2 of the Residential Code (RC) and in conjunction with an interpretation of 
its applicability by the Office of the State Fire Marshal (SFM) and concurrence by the 
Department of Housing Community Development (HCD) for certain scenarios.  
Section R313.2 states as follows: 

 

• One- and two-family dwellings automatic fire systems.   An automatic residential fire 
sprinkler system shall be installed in one- and two-family dwellings.   

 
Exception:  An automatic residential fire sprinkler system shall not be required for additions 
or alterations to existing buildings that are not already provided with an automatic 
residential sprinkler system.  
 
In addition, Senate Bill 1069, which was signed into law in 2016 added another exception 
to Section R313.2, which exempts an accessory dwelling unit (ADU) from installing 
automatic residential fire sprinkler system provided all of the following criteria are met: 
 
1. The unit meets the definition of an ADU in the Government Code (Section 65852.2). 
 
2. The existing primary residence is not required to have an automatic residential 

sprinkler system. 
 
3. The ADU does not exceed 1,200 square feet in size. 
 

4. The unit is on the same lot as the primary residence. 
 
A request was submitted to the SFM regarding the scenarios noted below in 2012 and the 
following is their response and interpretation.  The scenarios noted below for existing 
dwellings.  The assumption is that there is no existing fire sprinkler system nor was it 
originally required to be protected by a fire sprinkler system. 
 
Q1. A property owner of an existing single-family dwelling (SFD) decides to divide it into 

a two-family dwelling through alteration and addition.  Is a new fire sprinkler system 
required to be installed in the newly created dwelling unit or both? 
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ANSWER:  The SFM views this construction work as an alteration/addition to the 
existing dwelling and would not require the sprinkler installation pursuant to the 
exception in Section R313.2. 
 

Q2. Would an addition of a new dwelling unit that is attached to an existing SFD require 
a fire sprinkler system to be installed for the new unit only or both?  The 
construction work results in the conversion of an existing one-family dwelling to a 
two-family dwelling.   

 
ANSWER:  The SFM views this construction work as an addition to the existing 
dwelling and would not require the sprinkler installation pursuant to the exception in 
Section R313.2.  
 

Q3. Is the installation of a fire sprinkler system required in a new detached guest unit 
that does not have a kitchen (i.e., cooking) and is accessory to an existing SFD?   

 
ANSWER:  The SFM does not typically view these types of structures as a dwelling 
unit (one- or two-family dwelling) as defined in Section R202 and as such would not 
require sprinkler installation pursuant to the exception in Section R313.2.  However, 
when a kitchen is permitted by Planning Department in a new detached guest unit, 
such defined new dwelling unit may require sprinkler installation. 
 

Q4. When do new accessory structures (i.e., carport, garage, patio, workshop, shed, 
barn, stable, and greenhouse) as defined in Section R202 require fire sprinkler 
systems to be installed under the following scenarios below?  

 
(a) Attached accessory structures to one- or two-family dwellings other than 

carports and garages?   
 
 ANSWER:  The SFM does not typically require sprinkler installation in these 

non-habitable structures attached to a dwelling.  (For attached carports and 
garages, refer to Section R309.6 for requirements.)  

 
(b) Detached accessory structures located on same lot with a dwelling unit?   
 
 ANSWER:  The SFM does not typically require sprinkler installation in these 

detached accessory structures regardless of the distance between a dwelling 
unit. 

 
Q5. Which of the following scenarios would require fire sprinkler systems to be installed 

based on a proposed alteration/addition of a new dwelling unit from an existing 
detached garage (or other existing detached accessory structures). 
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(a) A new dwelling unit is added to the existing detached garage (or other existing 
detached accessory structures).   

 
 ANSWER:  The SFM typically views these types of structures as a new 

dwelling unit (one- or two-family dwelling) as defined in Section R202 and as 
such may require sprinkler installation pursuant to Section R313.2.  However, 
the existing garage or other existing detached accessory structures would not 
require the sprinkler installation pursuant to the exception in Section R309.6. 

 
(b) Existing detached garage (or other existing detached accessory structures) is 

converted to a new dwelling unit. 
 
 ANSWER:  The SFM typically views these types of structures as a new 

dwelling unit (one- or two-family dwelling) as defined in Section R202 and as 
such may require sprinkler installation pursuant to Section R313.2.   

 
(c) Existing detached garage (or other existing detached accessory structures) is 

converted to a new dwelling unit and additional floor area is added for the new 
unit.   

 
 ANSWER:  The SFM typically views these types of structures as a new 

dwelling unit (one- or two-family dwelling) as defined in Section R202 and as 
such may require sprinkler installation pursuant to Section R313.2.   

 
Q6. A property owner of an existing SFD proposes to alter and add to the building, 

leaving only one existing wall standing or just the foundation. Is this situation 
considered a "new" dwelling or an "alteration/addition" to a dwelling for the purpose 
of determining if a fire sprinkler system is required to be installed?   

 
ANSWER:  The described situation is considered an alteration/addition, and as 
such would not require sprinkler installation pursuant to the exception in 
Section R313.2.  The SFM's adoption and amendments to the RC for residential fire 
sprinklers are intended to apply to new one- and two-family dwellings.  

 
Q7. Would a property owner of an unpermitted dwelling unit be required to install a fire 

sprinkler system? 
 

ANSWER:  The unpermitted dwelling unit shall be evaluated as a new dwelling unit 
based on the current RC and as such may or may not require sprinkler installation  
as determined in the scenarios presented above.  The unpermitted dwelling unit 
 
 



No. 1006 
R313.2 Article 1 RESIDENTIAL CODE MANUAL Page 4 of 5 

 
 

shall be legalized through the process of obtaining a building permit for alteration 
and/or addition of an existing permitted structure to a dwelling unit or for the 
construction of a new building for dwelling use. 
 

Though a new fire sprinkler system may not be required based on the scenarios described 
above, such exceptions do not waive other conditions that may trigger fire sprinklers 
(e.g., fire flow, access, etc.). 
 
 
 
Supersedes RCM R313.2 Article 1 dated 10-09-12 
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